Caspar er lige som sin nok så kendte, ældre bror, Peder Tordenskjold Wessel født i Trondheim i Norge. Ganske unge valgte begge brødre et liv i sømilitær tjeneste. Om Casper siges, at han gjorde større erobringer hos kvinderne end hos fjenden, skønt han bl.a. deltog både i Dynekilen og ved Strømstad og i 1718 blev chef for fregatten "Søeridderen".
I årene fra 1721 til 1744 var Casper Wessel gift med den 14 år ældre Edel Catharina Kaas, hvorved han tiltrådte herregården Ravnstrup ved Næstved. Som landmand var Caspar meget uheldig. I 1740 måtte han med stor gæld afhænde ejendommen, og efter en noget omskiftelig tid, blev han ved en svogers hjælp præsenteret for enkefru Elisabeth Sehested til Broholm. Parret giftede sig i 1747, efter at Caspar var tillagt rang af viceadmiral. Ægteparret oprettede Broholm som stamhus, og af dokumenterne fremgår det, at alt hvad Caspar måtte eje ved sin død tilfalder stamhuset Broholm, ligesom det er nedfældet, at en Wessel aldrig kan arve Broholm.
Tilsyneladende har Elisabeths børn fuldt ud accepteret Caspar, ellers havde de næppe have ladet deres børn døbe med navne og mellemnavne som Caspar, Peter og Tordenskjold. Allerede i 1754 dør Elisabeth Sehested og bliver stedt til hvile ved sin første ægtemand, Niels Sehesteds side i krypten. Caspar Wessel må nu forlade Broholm og flytter til Nyborg, hvor der var lidt mere selskabelighed for den velestimerede ældre herre. Caspar Wessel blev skildret som en punktlig, betænksom og redelig mand, smuk som sin bror, men uden dennes ildhu og myndighed.
Caspar døde i Nyborg den 9. september 1754, hvorefter stamherren på Broholm, Anders Sehested, foranledigede Caspar Wessels kiste ført til krypten i Gudme kirke og nedsat ved Elisabeth Sehesteds venstre side.
Tåsinge, den 20. april 2013 Anna Grethe Amkær©
Ingen kommentarer:
Send en kommentar